Idag har vi en stor flora av olika mjukvaror eller “software”. Att försöka sig på att beskriva denna flora eller utbud är inte lätt, men låt oss ändå titta på ett exempel. Många känner till uttrycket infotainment. Det är alltså en blandning av information, “info”, och “entertainment” eller underhållning som det heter på svenska. Ett exempel på detta kan vara ett spelbolags app eller mjukvara som tillhandahåller rådata med information om spelare, lag och statistik i en ren informationsdel av mjukvaran. Sedan finns där även en möjlighet att lägga spel och mot uppställda odds försöka tjäna sig en liten hacka. Ja, egentligen skulle detta även kunna beskrivas som infotainment-mjukvara för spelare och gamblers. Du förstår, det är inte lätt att beskriva mjukvara idag. Ett bättre exempel på infotainment är till exempel Vasamuseets olika appar och program som lär ut historiska fakta, eller hårddata, på ett underhållande sätt. Dessutom finns det interaktiva inslag vilket betyder att användaren av mjukvaran själv knappar in frågor och information och därför är delaktig i vilken output eller utdata som genereras.

Denna artikel handlar om “other entertainment software” eller kanske vi skulle kunna beskriva det som en slags nisch för mjukvaror. I detta fall har det att göra med interaktiva menyer för barer och restauranger. Normalt brukar man man ju ges en mer eller mindre omfångsrik meny bestående av ett antal pappersblad. Ibland är det en inplastad A4 sida och ibland är det nästan som en liten tjock bok med fina läderpärmar. Hursomhelst så måste gästen peka och berätta för någon som nedtecknar den hungrige och törstige gästens önskemål. Detta är tidskrävande, och vi har väl alla upplevt att när maten eller drycken kommer så är det inte det vi har beställt. Eller åtminstone inte trott att vi beställt. Är det servitörens fel eller gästens? Var beställningen luddigt uttalad, eller slant servitörens penna? Hur som helst blir det komplikationer till följd av denna diskrepans i önskad och levererad beställning.

Med ett digitalt underhållningsprogram elegant paketerat i en liten nätt skärm kan matgästen för sig själv i lugn och ro se och läsa om de olika rätterna och dryckerna. Möjligheten finns att beskriva innehållet både med ljud och bild eller kanske rentav med en liten filmsnutt? Allt för att kunna leverera ett så bra beslutsunderlag som möjligt för gästen. När denna sedan efter noggrant genomtänkande fattar sitt beslut måste hen inte vänta på att någon i personalen kommer för att ta upp beställningen. Enkelt och smidigt klickar hen bara för det som ska kittla gommen. Ingen risk för missförstånd i en kanske ganska stimmig krogmiljö. Efter iklickandet går en signal direkt till köket som kan planera vidare beredning utan att vänta på att få en avrapportering av serveringspersonalen. Denna procedur skapar ett givet samtalsämne för den grupp av gäster som sitter runt matbordet eller hänger vid bardisken och blir en del av helhetsupplevelsen för gästerna. Lite futuristiskt och fräscht. Lite coolt och häftigt. Samtidigt blir det färre missförstånd och minskad risk för irritation och tjafs. Denna typ av mjukvara är en fint tillskott till restaurangbranschen!