Du har varit på en restaurang och haft det trevligt med ett par vänner. Nu höjer restaurangen musiken och bargäster börjar komma in i takt med att restaurangpersonalen stuvar undan ett par tomma bord och stolar. Du börjar bli sugen på en drink, men vilken ska du ta egentligen? Du är sugen på något syrligt och friskt, men vill samtidigt smaka något nytt som du inte brukar ta. Vad kostar de olika drinkarna? Din budget är något begränsad så du vill gärna ha något prisvärt och gott. Och så är du allergisk mot citron, hur ska du framföra det till bartendern?

Svårt att kommunicera i högljudd miljö

Ibland kan det vara svårt att välja drink. Att prata med bartendern är förstås trevligt, men det kan också vara svårt att höra vad man säger i en sådan högljudd miljö som en bar ibland är. Det kan också vara svårt att få fram alla önskemål och födoämnesallergier så att bartendern uppfattar det. Det kan också vara svårt att uppfatta drinkmenyn på långt håll om man har dålig syn.

Ny mjukvara gör det enklare att beställa drinkar

Det som skulle kunna förenkla denna situation är så kallad dryckesmjukvara eller “drink software” som det heter på engelska. Det är ett dataprogram som är särskilt utvecklat för att göra det enklare att hantera order av drinkar och drinkmenyer. Till exempel så kan restaurangen eller baren ha en särskild dator eller kanske en surfplatta där man som gäst enkelt kan se vilka drinkar som restaurangen eller klubben erbjuder på en digital drinkmeny. Tack vare elektroniken så kan man uppnå en hel del fördelar. Till exempel så kan gästen skriva in sin favorit-spritsort och få tips på drinkar som innehåller just denna. Restaurangen kan också lista de drinkar eller ölsorter som finns tillgängliga just för kvällen, för att bara ta några exempel.

Datorer används redan i restaurangbranschen

Elektroniska lösningar används redan mycket i restaurangbranschen, till exempel vid bokning av bord. När man går in på restaurangen och möts av hovmästaren så har han eller hon ibland en liten tryckskärm med färgglada rutor där man kan se vilka bord som är lediga. Med hjälp av elektroniken så kan hovmästaren ha koll på ett större antal bord än tidigare, och också få detaljerad information, till exempel hur länge varje sällskap har suttit till bords.

Allergier, alkoholfritt eller glutenfritt

För den som har allergier av olika slag så är dryckesmjukvara perfekt eftersom dataprogrammet kan hjälpa till att sortera ut drinkar som innehåller det förbjudna födoämnet. Detta gör det enklare för alla allergiker, nykterister och glutenintoleranta för att nämna ett fåtal grupper. Kanske det finns möjlighet i drinkmjukvaran att själv sortera och kategorisera varje drink utefter de behov som gästerna har. Kanske de vill ha en drink med lokalproducerade varor eller särskilt hälsosamma ingredienser?

Uppskattat av nya digitala generationen

Allt fler restauranger har gått över till digital beställningsmjukvara, inte minst snabbmatskedjor som har varit snabba på att haka på trenden. Många gäster och särskilt sådana av den yngre generationen uppskattar säkerligen det digitala gränssnittet.